14.10.2024
UDABNO
Śniadanie. Wyjazd na pustkowie Udabno – stepowo-półpustynne rejony na południu Gruzji, z charakterystycznymi wielobarwnymi wzgórzami i oryginalnymi formacjami z piaskowca. Zwiedzanie wykutych w skałach monastyrów Dawit Garedża (VI wiek). Zwiedzanie w regionie Kachetii, największego zagłębia winiarskiego Gruzji. Wizyta w wytwórni o najstarszych nieprzerwanych tradycjach w regionie, sięgających XVI wieku. Krótkie zapoznanie się z technologiami wyrobu win i koniaków, w tym tradycyjnej gruzińskiej metody wytwarzania wina w glinianych stągwiach kwewri (metoda wpisana na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO).Dłuższa degustacja, możliwość zakupów cenach producenta. Następnie zwiedzanie ogromnych tuneli wydrążonych pod Kaukazem, gdzie leżakują tysiące butelek wina jednego z najlepszych producentów w kraju – firmy Chareba. Krótka degustacja lokalnej produkcji, możliwość dokonania zakupów. Kolacja pożegnalna w formie „supry” – uczty prowadzonej przez lokalnego wodzireja, tzw. Tamadę, prowadzącego toasty z muzyką na żywo. Około północy zakończenie imprezy, nocny transfer na lotnisko.